Ortho Communications & Science

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrieven.


Lees hier onze persberichten.

Salvestrolen

Waarom geld uitgeven aan biologische groente wél verstandig is

Ongetwijfeld hebt u zich ook wel eens afgevraagd of het nu werkelijk nodig is dieper in de portemonnee te tasten voor biologische appels of spinazie. Nog begin dit jaar kwam de Consumentenbond weer met één van zijn stokpaardjes: Biologische groenten niet gezonder dan gewone groenten. Het verschil aan vitamine C, mineralen, vezels en antioxidanten is minimaal, bleek uit onderzoek. Biologisch is dus zonde van de centen.

Maar de Consumentenbond was blijkbaar niet op de hoogte van het werk van de twee Britse hoogleraren Dan Burke en Gerry Potter. De BBC wist verleden jaar al te melden dat deze twee hooggeleerde heren waarschijnlijk een belangrijke ontdekking hebben gedaan. Ze keken niet naar vitamines, mineralen en vezels, maar naar heel andere stoffen, die belangrijk zijn voor de gezondheid. Burke had al weer zo’n tien jaar geleden een enzym ontdekt dat alleen in tumorcellen voorkwam. Toen hij een aantal jaren later prof. Gerry Potter ontmoette, kwamen zij gezamenlijk tot een nieuwe ontdekking. In groenten en fruit kunnen stoffen zitten die precies passen op het door Burke gevonden enzym, als het ware als een sleutel op een slot. Waar ze achter kwamen, was dat zodra de sleutel in het slot was gestoken, er zich in de tumorcel een stof vormde die in staat was deze cel te doden. Ofwel, op deze wijze was het mogelijk om met die stoffen in groente en in fruit de tumorcel te doden. Ze noemden deze stoffen ‘salvestrolen’.

Nu rijst natuurlijk de vraag in welke groenten en in welk fruit deze salvestrolen zitten. Welnu, deze salvestrolen bleken in overvloed aanwezig in… onbespoten groente en fruit. Waren de gewassen bespoten met kunstmatige antischimmelmiddelen, dan werden nauwelijks salvestrolen gevonden.

Was dat toeval? Nee. Bij bespuiting is het gewas gewoon te lui om zijn eigen antischimmelmiddelen aan te maken. Daarom bevat alleen onbespoten voedsel deze salvestrolen. In 2002 verscheen in het tijdschrift HortScience een artikel over hoe het gehalte van zo’n salvestrol in bessen negatief werd beïnvloed door sproeiprogramma’s om schimmelziekten tegen te gaan. In een proef bleek dat schilletjes van onbespoten bessen veel hogere concentraties salvestrol hadden dan die van de chemisch bespoten bessen.

Salvestrolen zijn ook wel te herkennen aan hun bittere smaak. Daarom is het zo jammer dat de laatste decennia de bittere smaak uit vele groenten is wegveredeld, zoals bijvoorbeeld uit spruitjes. Ook worden tijdens het productieproces vruchtensappen dusdanig bewerkt dat de bittere smaak door een zoete wordt overheerst. Ten koste van de salvestrolen dus.

Ik denk dat er met deze ontdekking een grote stap voorwaarts is gezet wat betreft de waarde van onbespoten groente en fruit voor de gezondheid. In ieder geval hebt u een argument méér om toch maar biologische groente en fruit te kopen.
Groenten
artisjokken broccoli pepers, alle kleuren
gekiemde sojabonen selderie koolfamilie
spruitjes asperges rucola
avocado waterkers broccoliroosjes
wilde wortels    
Fruit
frambozen witte bes pruimen
zwarte bessen veenbessen druiven
moerbeien peren mirabelpruimen
appels loganbessen* vijgen
aardbeien * (kruising braam en framboos)
Kruiden
basilicum rozemarijn salie
rozemarijn tijm mint
Kruiden, gebruikt voor thee of als extract
cittroenkruid weegbree kalotje
paardenbloem kamille mariadistel
kliskruid rozebottel meidoorn
rooibos    

De voornaamste plantenfamilies, rijk aan salvestrolen
Compositae: artisjokken (bol), distel, mariadistel, paardebloem, kliskruid, kamille
Rosacea: rozenbottel, meidoorn
Brassica: kool, broccoli, bloemkool, lentekool, savooikool

Salvestrolen - De 'vitamines' van de 21e eeuw?
Salvestrolen - tegen kanker?
Salvestrolen - maken biologisch voedsel superieur