Ortho Communications & Science

Bibliotheek

Digitale Bibliotheek

Uw browser heeft cookies uitgeschakeld staan.
Dit betekent dat u geen gebruik kunt maken van de functies van deze site of bestellingen kunt plaatsen. Om dit op te lossen dient u cookies aan te zetten of een andere browser te gebruiken die deze wel aan heeft staan.

Download google Chrome
Download Firefox

Login

Om alle artikelen volledig te kunnen lezen dient u ingelogd te zijn.
Wachtwoord vergeten?
Nog geen toegang? »

  

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrieven.


Lees hier onze persberichten.

Gevaren genetische manipulatie

Het ziet ernaar uit dat George Wald - Nobelprijswinnaar voor geneeskunde in 1967 - gelijk krijgt. Hij voorzag als een van de eersten de potentiële gevaren van genetische manipulatie (GM). Nu het Ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten geen toezicht meer houdt op GM-katoen en -maïs lijken deze potentiële gevaren dichterbij te komen.
Uit een experiment blijkt dat het genetisch materiaal van GM-soja kan hechten aan het DNA van darmbacteriën. De productie van proteïnen op basis van GM-DNA kan op deze manier continue doorgaan zonder dat er ook maar iets bekend is over de mogelijke gevolgen. Als het antibiotica-gen dat ingebracht wordt in de meeste GM-gewassen overgedragen wordt op deze darmbacteriën zou dit kunnen leiden tot antibioticaresistente ziekten. Ook is reeds bewezen dat toxinen (Bacillus thuringiensis) die ingebracht worden in GM-voedselgewassen om ongedierte te doden, bij 93% van de vrouwen en bij 80% van de ongeboren baby's in de bloedbaan terechtkomen door consumptie van vlees, melk en eieren van vee die gevoerd zijn met GM-maïs.
Uit dierstudies blijkt dat het GM-DNA in alle organen terecht kan komen, zelfs tot in de foetus. Een belangrijk aandeel van het menselijk DNA bestaat uit viraal DNA dat de mensheid zo'n 40 miljoen jaar geleden heeft verworven. Mutaties van dit DNA onder invloed van GM-producten kunnen mogelijk leiden tot schizofrenie en stemmingsstoornissen. Ook zijn er aanwijzingen dat GM-voedsel kan leiden tot het ‘leaky gut syndrome' met als gevolg een verminderde immuniteit. Hiervoor is bewijs uit Engeland waaruit blijkt dat met de komst van GM-soja het percentage sojagerelateerde allergieën met 50% toenam. Zoals het Institute for Responsible Technology opmerkt kan er enorme schade aangericht worden doordat er honderden tot duizenden mutaties in planten kunnen optreden. Natuurlijke genen kunnen worden verwijderd of permanent in- of uitgeschakeld. Ook het ingebrachte gen kan worden beschadigd wat kan leiden tot de productie van schadelijke eiwitten. Helaas heeft de Amerikaanse regering geen oren naar deze waarschuwingen.
Genetically Engineered Food Alters Our Digestive Systems! ANH-USA, 31 mei 2011
Voeg dit artikel toe aan uw website of blog Orthomoleculair artikel delen
 

Geef u nu op voor de gratis orthomoleculaire digitale nieuwsbrieven.

 
Bericht: © Ortho Institute