Ortho Communications & Science

Bibliotheek

Digitale Bibliotheek

Uw browser heeft cookies uitgeschakeld staan.
Dit betekent dat u geen gebruik kunt maken van de functies van deze site of bestellingen kunt plaatsen. Om dit op te lossen dient u cookies aan te zetten of een andere browser te gebruiken die deze wel aan heeft staan.

Download google Chrome
Download Firefox

Login

Om alle artikelen volledig te kunnen lezen dient u ingelogd te zijn.
Wachtwoord vergeten?
Nog geen toegang? »

  

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrieven.


Lees hier onze persberichten.

Acupunctuur bij apneu

In een onderzoek bij 26 personen met een milde vorm van het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) bleek de behandeling met acupunctuur een significante verbetering te weeg te brengen vergeleken met placebo-acupunctuur en geen acupunctuur.
De onderzoeksgroep werd willekeurig verdeeld in 3 groepen. Groep 1 werd behandeld met acupunctuur; groep 2 werd behandeld met placebo-acupunctuur, waarbij naalden werden aangebracht op niet-acupunctuurpunten en groep 3 ontving geen behandeling. De behandeling vond één keer in de week plaats voor een periode van tien weken.
Na de interventie van tien weken lieten de personen die acupunctuur ontvingen significante verbeteringen zien. In vergelijking met de situatie aan het begin van het onderzoek zijn bij personen die acupunctuur ondergingen significante dalingen gevonden van de apneu-hypopneu-index (50%), de apneu-index (79%) en het aantal ademhalingsgebeurtenissen (43%). Verder bemerkten de personen die acupunctuur ondergingen dat ze eerder in slaap vielen, dat hun slaapefficiency verbeterde (een toename van 8%) en dat ze beter uitgerust waren. De enige verbetering die door de personen met placebo-acupunctuur werd ervaren was een significante verbetering van de slaapefficiency. De groep die geen behandeling had ondergaan ondervond ook een verbetering van de slaapefficiency, echter ook een toename van de ademhalingsgebeurtenissen (53%).
Deze resultaten wijzen in de richting dat acupunctuur een efficiënte therapie kan zijn voor het omgaan met het obstructief slaapapneusyndroom.
Freire AO, Sugai GC, Chrispin FS, Togeiro SM, Yamamura Y, Mello LE, Tufik S. Treatment of moderate obstructive sleep apnea syndrome with acupuncture: A randomised, placebo-controlled pilot trial. Sleep Med 2007; 8(1):43-50
Voeg dit artikel toe aan uw website of blog Orthomoleculair artikel delen
 

Geef u nu op voor de gratis orthomoleculaire digitale nieuwsbrieven.

 
Bericht: © Ortho Institute